Daca in urma cu ceva vreme bucatariile erau doar spatiul in care se servea masa, in ziua de astazi lucrurile s-au schimbat destul de mult, iar bucataria a preluat atributiile camerelor de zi si a ramas “inima casei”, asa cum multe persoane o numesc. Tocmai pentru ca are un deosebit succes si este o incapere foarte folosita, este important sa stim sa o amenajam corespunzator.

Daca esti pe punctul de a-ti achizitiona un mobilier nou pentru bucatarie trebuie sa tii cont de calitatea, practicitatea si esteticitatea lui. Astfel, mobila de bucatarie trebuie sa fie confectionata din materiale de calitate, finisajele sa fie in ton cu restul incaperii pentru a realiza o combinatie estetica potrivita si suficient de incapatoare, astfel incat sa poti optimiza spatiul si sa nu incarci.

Bucataria trebuie sa fie mobilata si utilitata pentru a indeplini absolut toate functiile pe care le are:

loc de servit masa, unde va fi amplasata masa si scaunele de bucatarie, zona de gatit unde se monteaza plita si cuptorul sau aragazul, locul de lucru, cu blatul unde se prepara masa etc. Mobila de bucatarie trebuie sa fie combinatia perfecta intre aspect si functionalitate. Cu toate ca aspectul este foarte important, pe primul loc va ramanefunctionalitatea si utilitatea mobilei de bucatarie si a bucatariei.

In functie de forma si de dimensiunile bucatariei trebuie sa iti planifici zonele in care doresti sa pui mobilade bucatarie si zonele in care doresti sa asezi alte diverse obiecte (frigider, masuta de cafea, plante in ghiveci, perete cu fotografii din vacanta etc).

Un sfat util in amenajarea bucatariei este sa creezi un colt, perete sau zona, indiferent cat de mica, putin distincta astfel incat bucataria ta sa aiba un punct de atractie (putem sa montam un raft cu carti de bucate, un perete plin de fotografii, rafturi pe care sa asezi coletia de solnite etc). Pentru a vizualiza mai bine cum vrei sa arate noua ta bucatarie, poti sa marchezi pe pardoseala sau pereti piesele de mobilier pe care le doresti, zonele unde vei amplasa electrocasnicele etc. Astfel, nu numai ca iti vei imagina mai usor bucataria, dar vei realiza si daca ceea ce iti doresti tu sa ai se incadreaza cu dimensiunile si cu forma bucatariei tale.

Daca iti doresti sa amenajezi bucataria in stil clasic va trebui sa mizezi pe mobilier din lemn, lemn masiv care imita fribra lemnoasa si finisaje in acelasi stil. Cele mai potrivite nuante care pun in evidenta trasaturile stilului clasic sunt nuantele de maro, in tonuri calde si care imita lemnul. De exemplu, pentru un o bucatarie in stil clasic sau rustic este indicat sa mergi pe faianta in tonuri calde (bej, maro, alb galbui etc) si pe placi de dimensiuni mici, poate chiar cu model rustic sau floral, sau cele care imita piatra naturala. In schimb, pentru un stil modern, sunt indicate placile de faianta mari, in culori vibrante sau chiar metalice.

Culoarea, un detaliu esential. Culorile joaca un rol important. Rosu, galben si portocaliu sunt culori calde, energizante, iar albastru, verde si violet sunt culori reci, ce creeaza o atmosfera linistita. Cand se aleg nuantele pentru mobilierul si peretii bucatariei, trebuie sa evaluezi daca se potrivesc intre ele. Combinatia trebuie sa fie unitara chiar daca alegi piese separate sau ai mobila unitara facuta de comanda.

Nu te feri de culori tari, nu evita negrul, nu omite albul. Tine cont atunci cand alegi mobila de bucatarie de gresia sau parchetul din bucatarie, de cat de inalta este bucataria, dar si de locul in care se afla fereastra in raport cu usa (pentru a crea un spatiu estetic, fluid, neinghestuit).